25 July 2009

Крепост Кракра - град Перник

Кракра е средновековната крепост, разположена в югозападната част на град Перник на неголямо скалисто плато. Мястото на крепостта било със силно стратегическо значение. Тя се свързва с името на войводата Кракра, който е водил самостоятелни военни действия срещу Византийската империя. Виден болярин и владетел на града по времето на българския цар Самуил - така е описан във византийските хроники от това време Кракра. Те го описват още като един праведен и честен мъж, който не търпял подкупността и винаги бил отлично подготвен за военни дела. Кракра владеел още 35 крепости в района. В края на 10 и началото на 11 век, центърът на военните действия между България и Византия се премества в западните български земи и Средец става обект на няколко нападения от войските на император Василий II, тогава става известна Пернишката крепост.


Историците смятат, че крепостта Перник е създадена след 809 г., когато хан Крум присъединява към българските земи и териториите на днешна София и околностите. Дълго време преди идването на хан Крум тези земи са били заселени от траките. Чрез археологически проучвания е установено, че на мястото на крепостта, преди нейното построяване, е съществувало тракийско селище с неголеми размери.

Крепостта е една от големите български крепости. Оградени от крепостните стени са били около 50 декара. Самото ограждение е имало дължина от близо 800 метра. Историците смятат, че крепостта е изпълнявала защитни функции преди преминаването на кръстоносците от Третия кръстоносен поход (1189-1192) през тези земи. След това крепостта е била изоставена и не е била използвана.

Легендата: През 1016 г. Кракра Пернишки удържа 88 дневна обсада и след многочислени загуби Василий ІІ е принуден да се оттегли. Легендите за онова време твърдят, че кръвта от убитите византийски войници била толкова много, че дълги години червенеела по скалите в подножието на Пернишката крепост. От там дошло и названието на местността - Кървавото.







Панорама от Перник
Панорамна снимка на Перник
Пътя минаващ през Кървавото ждрело




Ждрелото и планината до крепостта





Една от църквите в крепостта








Странична порта


Източници: Уикипедия и bulgariancastles.com

View Larger Map

2 comments:

Поли Козарова said...

Детството ми е минало на тази крепост, най-хубавите години в живота на един човек Толкова разходки, игри и приключения, колкото може човек да измисли на тези години. Колко жалко, че съвременните деца прекарват цялото си време в училище и пред компютъра... Това формира съвсем друго мислене.

Lio Popov said...

Да... крепостта е едно от любимите места на едно поколение пораснало вече... :) Но затова пък, сега когато можем водим децата си и ги караме да позанват истъорията на града и България!!! Благодаря за коментара, Поли! С интерес следя твоя блог. До скоро.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...