24 September 2009

Църква "Свети Никола Летни", село Бегуновци, обл. Перник

Пътувайки от Църногорки манастир за Перник минах през село Бегуновци и от пътя забелязах върха на една стара църква. Зарадвах се, че ще мога да видя още една стара църква в този район. За съжаление църквата Свети Никола Летни, село Бегуновци, беше затворена. Личеше си, че скоро не е отваряна. Дворът и дори беше разграден, но иначе като цяло църквата стоеше запазена. Нищо не можех да разбера за църквата, пред която стоях. Обиколих я, направих няколко снимки. На входната врата видях една пролука, през която успях да вмъкна част от обектива и да щракна вътре, за да видя поне в какво състояние е. Може и сами да видите от снимките по-долу.
Свети Никола Летни, село Бегуновци - български църкви

22 September 2009

Кадин мост или Невестин мост

Кадин (Невестин) мост

Кадин мост е средновековен каменен мост над река Струма, в село Невестино, Област Кюстендил. Известен и като Невестин мост.
Мостът се намира в центъра на село Невестино. Дълъг е около 100 метра и е широк около 5 метра. Състои се от пет свода, като средният е най-висок и задава заострената форма на моста, изграден от големи дялани гранитни блокове. Във всяка от колоните е оставен по един прозорец за оттичане на водата при пълноводие. Застлан е с големи гранитни плочи. От същия камък са и зиданите перила. Архитектурата му е смесица от антични средновековни и ренесансови форми.

17 September 2009

Крепостта Плиска, Първопрестолна Плиска

Прабългарски войн - на пътя за Плиска
Плиска е град в Североизточна България. Той се намира в Община Каспичан, Област Шумен и е в близост до градовете Нови пазар и Каспичан. Той е първата столица на Дунавска България. Лесно се стига до старопрестолна Плиска. На стария път Варна - София, се вижда паметник на прабългарски войн и табела за град Плиска. След няколко километра от град Плиска се намира крепостта Плиска.

05 September 2009

Хотел "Дионис", Варна


Хотел "Дионис" е тризвезден хотел намиращ се в центъра на Варна. Разположен е на 200 м от центъра и от ЖП гарата, на 500 м от плажната ивица. В близост до него има много туристически забележителности, музеи и атракции. Във всяка стая има климатик, мини-бар, кабелна телевизия, телефон, директен достъп до Интернет, самостоятелна баня с вана или с душ кабина. В цената за нощувките е включена безплатна закуска. С пристигането Ви на рецепцията ще Ви посрещнат с усмивка и ще Ви предложат всякакви услуги:

04 September 2009

Побитите камъни, Дикилиташ

Природната забележителност "Побитите камъни" се намират на 18 км западно от Варна, на стария път София-Варна, близо до град Белослав. Старото име на тази забележителност е Дикилиташ. Към 11.00 часа на 1 август 2009 г. попаднах на това място след като се връщах от Варна. Разбрах за него от музея на историята във Варна. Не исках да пропусна този феномен. Горещината беше голяма - Слънцето напичаше и сякаш ни казваше вървете си.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...