31 March 2010

Хотел "Валентино", гр. Гоце Делчев

Хотелът се намира извън града на 1 км от центъра му. Спокоен и уютен, можеш да отидеш с приятели или пък на романтична почивка. Близо е до границата с Гърция и е удобен за преспиване, ако имаш излизане на там.
Хотелът има собствен ресторант. Обслужването е добро. Има стаи с джакузи. По всички стаи има климатици, телевизия и Интернет.

27 March 2010

Архитектурен резерват село Долен, община Сатовча, област Благоевград

Село Долен е известен със своите стари къщи. Минахме от там за половин час през пролетта на 2009 година. След село Сатовча по посока Гоце Делчев, отбихме вдясно, виждайки табела. Бяхме чували за това място и не можеше да не го видим.
Намира се на около 20 км от Гоце Делчев, но принадлежи към Благоевградска област. Надморската височина е над 1000 метра и по време на изкачването, следвахме извит тесен път. Покрай пътя имаше много хора, работещи, подготвяйки специални, характерни за района облицовки за къщи. Направи ни впечатление, че повечето от тях бяха под 30 години. Явно този поминък ги задържа в този район.
Изкачихме се на достатъчно високо място, след което следваше спускане към самото село. Ето първата снимка от там - общ изглед, вижда се и църквата:

Село Долен, обл. Благоевград

05 March 2010

Село Сатовча, обл. Благоевград

Село Сатовча е следващото селище по пътя ни от Смолян за Гоце Делчев, което се намира на няколко километра от Доспат.
Селото е известно с много антични предмети намирани в района, некрополи, както и стар римски град. На изхода на селото по посока Гоце Делчев вдясно, можете да видите прекрасно запазен римски мост.
В селото по-голямата част от населението е помашко. Има малка част християни и евангелисти.
Първото, което виждаме на пътя е джамията на селото, строена 1922 година.

04 March 2010

Град Доспат, обл. Смолян

Град Доспат се намира в Западните Родопи, в Южна България. Той е общински град. Името му има няколко значения: " На местния диалект името на града е „Доспать“, което според местните идва от двете, думи дос (на) и „пъть“ (път). Доспат се намира там, където минавал древен път за Пловдив и Смолян. Според друга версия името на града идва от титлата на средновековния български деспот Алексий Слав, чиито владения са обхващали Западните Родопи. Има и теории, че името на града произлиза от името на гръцкото село Доксат. През османско време се среща като „Янъкли“ и „Хамидие“. В други османски документи се среща и под името Доспод (на османски турски: ﺪﺳﭙﻮﺩ). Французинът д-р Ами Буе, посетил Балканите в периода 1836-1838, го споменава под името Доспада-Хан. " източник Уикипедия.
В центъра на града до самата община ще видите голямата джамия на града. Населението тук е мюсюлманско. Пред джамията снимах и един паметник в памет на загиналите от Балканската и Отечествените войни.
Преминах през този град на път между Смолян и Гоце Делчев. Беше началото на май. Все още хладно и дърветата все още нямаха листа. Климатът в този район е по-хладен и затова по-късно настъпва пролетта. Ето и снимките ми от краткия престой в Доспат.

01 March 2010

Честита Баба Марта!


Български празник, който се корени далеч в нашата история, от времето на нашите Канове... Кубрат, Аспарух...
Легендите за мартеницата са няколко, символиката също.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...