31 January 2013

село Борово, Кръстова гора, храм "Рождество Богородично"

Село Борово, област Пловдив
По пътя от Кръстова гора, слизайки към Лъки, минаваме през село Борово.
На отиване ни направи впечатление че в околността има още доста параклиси, на някои от които се спряхме. В самото село Борово има интересна църква, заради която се спряхме в селото. Преди да слезем в селото правим снимка от горе от един от параклисите "Възвесенеие Господне".
В селото оставяме колата до маркета и читалището, на който няма как да не се зачетет в думите: "Яжте, пийте и добра дума думайте!" Отсреща е храма "Рождество Богородично"

30 January 2013

Кръстова гора, Манастир "Света Троица"

Кръстова гора, вход
В средата на лятото успяхме да посетим Кръстова гора. От град Лъки, тръгвате към село Борово и след около 6 километра изкачване стигате до върха на който е разположен манастира "Света Троица". Кръстова гора се намира на  1545 метра надморска височина в Средните Родопи в местността Кръстов връх. Още с изкачването към това свято място сте обгърнати от красотата на природата и величествената планина Родопи. Пътя е тесен, внимавайте, карайте бавно! Има какво да гледате докато се изкачвате. Стигаме до входа на манастира.
Оставяме колата отвън и минаваме пеша през портала.

24 January 2013

Тракийска крепост Градище, село Гела, 2 част

Тракийска крепост  "Градище", село Гела
Продължаваме разходката си. Вече сме в крепостта Градище над село Гела. Има запазени стени. Терена е бил идеален за укрепление. Трудно проходим. Крепостта спира да има своето предназначение след идването на римляните...

22 January 2013

Тракийска крепост, Гела , 1 част

Тракийска крепост "Градище", село Гела, България
Тракийска крепост "Градище"  се намира над село Гела в Западните Родопи, в Переликсия дял. Надморската височина е 1875 метра. Била е използвана като укрепено място от траките в периода на 11 век преди Христа до 3 век след Христа. 
Градището представлява отбранително, военновременно съоръжение. То е тракийската  крепост с най-високата надморска височина сред подобни проучвани до сега. Изградено е на тесен риолитен рид, разклонение на Переликски дял, спускащо се на север от връх Голям Снежник (2188 м.н.в.) в Родопите.

09 January 2013

Ранновизантийска базилика, село Гела

Храмът е част от голям християнски комплекс, възникнал в района, гъсто населен с тракийско население още от второто хилядолетие пр. Хр. Първи проучвания са направени още през 1967-1971 г. Намира се над село Гела в местността Манастира на надморска височина от 1485 метра.
Ние научихме случайно за съществуването на базиликата в село Гела. Има табели, които могат да ви упътят  макар, че е най-добре да попитате някой  местен. Ние се въртяхме малко, но се оказа че е в близост до сегашната църква. На една височина... Базиликата е проучвана през 2010 г. и консервирана през 2011 г. Има свободен достъп до нея. На територията на базиликата има много указионни табели, от които разбирате как е било разположението на отделните части от комплекса. Разбира се нямаше как да не обърнем внимание на голямото разнообразие от насекоми, които забелязахме тук.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...