10 May 2009

Момчилова крепост, село Градът


Село Градът се намира в южните Родопи на 1050 метра надморска височина в община Смолян. Селото е известно с намиращата се в близост до него, високо в планината Момчилова крепост. Местните я наричат Градище. Отбивката за село Градът и крепостта, се намира на пътя между село Търън и град Смолян. Има табела водеща към село Градът. Започва едно живописно изкачване в планината. Пред нас е селото. Ето няколко снимки от него, преди да продължим към крепостта.

Общ изглед от село Градът

Кметстово на селото
Гледка към Родопите зад кметството.
Табелите указващи забележителностите в района вляво на кметството.


Малко след като продължаваме от центъра на селото има остър ляв завой и чакълест път, по който започва ново изкачване към Момчиловата крепост. Малко кадри от изкачването и красивите Южни Средни Родопи. Крепостта е на километър разстояние от селото.


Легенда свързва крепостта с полумитичната фигура на Момчил Войвода, който защитавал Родопите от нашествието на османските турци в края на 14 век. Намира се в местността Градището, от където специалистите смятат, че е дошло името на селото.
Археолозите откриват много данни, потвърждаващи легендата. Разкрита е част от крепостната стена, намерени са много предмети не само от Средновековието, а и от доста по-ранни епохи. Специалистите смятат, че на върха е имало древно тракийско светилище. Светилището е функционирало от края на пети век преди христа, т.е. късната каменно-медна епоха, най-ранната керамика, която е открита се отнася към 4200 години преди новата ера.
Пътувайки по чакълестия път стигате до малък паркинг и информационния център за туристи, който беше затворен. Горе високо е крепостта. Има два пътя, по които може да стигнете до нея. Единият, който се вижда на снимката долу. В дясно се вижда беседка. Пред нея има чешма и пътека водеща надясно. Тя е за хора, които искат по леко да стигнат до върха.

Табела указваща пътя
Общи кадри от нещата около пътя, които ме накараха да се спра.


Ливади осеяни с горски игличета
От тук се вижда къщата и паркинга.

Кадри от половината изкачване на планината

В основата на стълбите цъфнали диви теменужки.
Родопите на длан
Крепостта има два обхода. Първо се разхождаме от страни. Направена е пътека с парапет до самата скала на крепостта, от която можем да видим панорамни изгледи от Родопите.





Тази скала я нарекохме скалата "Лъвска глава"





Долу между планинските хълмове се вижда град Смолян.
Табелите пред крепостта

Крепостните стени и вход




На върха на света готов да полетиш. Малките къщи са село Градът.


Различни разкопки, които все още не са разкрили всички тайни на крепостта. Светилището представлява голям интерес за специалистите, тъй като при първоначалното му проучване са открити ями с голяма дълбочина, за които се предполага, че са издълбани от траките в твърдата скала.




Най - високата част на крепостта. Височината е около 1750-1800 метра.







Поглед назад, стълбите и красотата около нас


Преди тръгване...

Върха с крепостта от пътя под село Градът.

Тръгвайки от това място остават спомените за една красива планина, един силен вятър и желанието да си птица и да се рееш във въздуха над скалите на Родопите. Със снимките си се опитвам да предам всичко, което се вижда с очите. Част от сърцето си оставям на това красиво място, за да запазя спомените за изживяното от него.

1 comment:

Anonymous said...

ЖАЛКИ ОСТАНКИ ОТ МИНАЛОТО НА ЕДНА БЪЛГАРИЯ - КОЯТО НИКОГА НЕ Е ОСТАВЕНА ДА ТВОРИ НАМИРА. КОМПЛЕКСЪТ "БАТ' ИВАН ДОЛГОРУКИЙ" СИ ЗНАЕ РАБОТАТА . . .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...