31 January 2010

XIX Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва - 2010", Перник

В град Перник се проведе поредния Фестивал на маскардните игри "Сурва - 2010" от 29-31 януари 2010. Имаше много чуждестранни групи, а българските бяха повече от миналата година. Много настроение, различни идеи за представяне можахме да видим на маскарада.
Ето снимките, които успях да направя сред много народ, но пък се получиха хубави моменти и останаха хубави спомени.
Ликове и кукери

29 January 2010

Бъдни вечер в ОДЗ"Миньорче", Перник

На 22 декември 2009 в детска градина "Миньорче" - Перник, децата с помощта на учителите си направиха тържество и пресъздадоха празника Бъдни вечер. Облечени в народни носии, с много песни, сред добра автентична атмосфера, децата зарадваха родителите си. Имаха семейство с много деца и в дома им дойдоха коледари.
Накрая, разбира се, хапнаха вкусна пита и се събраха около софрата.
Обстановката в пресъздадения дом на децата.

19 January 2010

Искърското дефиле

През месец септември 2009 година на връщане от Северна България минахме през Искърското дефиле. Спряхме на едно възвишение над Черепишкия манастир за малка почивка и за да се налюбуваме на красивото дефиле. Ето снимките уловени за този кратък престой.

Поглед към Черепишкия манастир


12 January 2010

Село Расник център за планеризъм, област Перник

Хубав зимен ден. Месец Януари 2010. Много любители на силните усещания, каквито са планеристите са на любимото си място за практикуване на хобито си. Това е село Расник, който е на 10-тина км от Перник. Селото е известно и на света с прекрасните си условия за този атрактивен спорт.
Това е хълма, от който се стартира. Нарича се Раснишки баир и е част от Вискяр планина.

Кафява крастава жаба, (Bufo Bufo)



Крастава жаба е заснета в близост до Костенския водопад, късно вечерта през лятото на 2009 година от едно 7 годишно момиче.

Виолетова гъба, Виолетка

Разхождайки се през ноември 2009 по Руенската планина и след връщане от Руенския манастир в страни на пътеката видях виолетова гъба. За първи път видях такава гъба. Показа ми я един от спътниците ми. Лесна е за разпознаване. Има характерен виолетов цвят. Официалното и име е Виолетка, на латински Clitocybe nuda syn. Lepista nuda. В някои райони на България я наричат боровинка или синьовица. Тя е ядивна базидиева гъба от род Clitocybe.
Моята Виолетка се беше скрила сред падналите есенни листа. За да я снимам леко разрових листата. И ето какво заснех:
Виолетова гъба

08 January 2010

Крепост Цепина, село Дорково, част 1

В средата на декември 2009 посетихме крепост Цепина. Бяхме отседнали във Велинград. На сутринта като се събудихме валеше сняг. Зачудихме се дали да тръгнем, но пък цял ден да стоим във града не ни се стори добре. Запалихме колата и се отправихме към крепостта. Разстоянието до село Дорково, над която се намира крепостта, от Велинград е около 16-18 км. Непознавахме този район. Намира се в община Ракитово. Минахме през малкия град Костандово, в което видях джамия, но нямаше как да я снимам. На няколко километра, най-много 5, е село Дорково. Спряхме в селото, за да попитаме на къде да продължим. Опътиха ни и още около 6 км път стигнахме до хижа Цепина, в която се намира музей с експозиция за крепостта.
Слязохме от колата. Сняг и мъгла!
Пред хижата имаше ловна дружина с няколко кучета. Добре ни поналаяха кучетата. Но именно ловците ни казаха на къде да продължим.
Имаше около 300-400 метра изкачване към крепостта. Единственият чадър взе фотографа и ето снимките направени под чадъра.
Хижа Цепина
Хижа Цепина

Крепост Цепина, село Дорково, част 2

Част 1 Крепост "Цепина"                                                                 Музей "Хижа Цепина
Продължаваме снежната разходка сред стените на Крепостта Цепина над село Дорково в Родопите. Водохранилище. Може и да е хранилище или склад за оръжия.

05 January 2010

Село Дорково, община Ракитово

Село Дорково, община Ракитово, се намира в североизточната част на Чепинската котловина, разположено на двата бряга на р. Мътница. Намира се от южната страна на рида Каркария, който е част от Баташката планина.
Най-близкото селище на 3 км е град Костандово. Тръгвайки от Велинград за село Дорково минаваме първо през Костандово. Велинград е на 14 km югоизточно от Дорково.
В близост до село Дорково, северозападно на 6-7 км в планината се намира крепостта Цепина.
Ето няколко кадъра от село Дорково преди да продължим към крепостта.

В дясно на розовата къща продължава пътя за крепостта.
Площада - поглед към всички страни, Село Дорково

03 January 2010

Траянови врата

Траянови врата

Началото на декември 2009 посетих отново Траянови врата на връщане от Родопите - Велинград. Валеше сняг и беше доста студено, но заради приятели, които не бяха посещавали това място с история, решихме да се движим по стария път, а не по магистралата. Така стигнахме до отбивката за Траянови врата. Заснежено и приказно. Предишното ни идване беше пролетта, когато всичко бе зелено, а сега земята със сняг. За първи път ми се случва да снимам едно и също място през различни сезони. Разликата е удивителна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...