28 February 2010

Крепост "Хисаря" в Ловеч

„Хисаря“ е крепост в град Ловеч, разположена на хълма, носещ същото име, в южната част на града. Крепостта датира от времето на Римската империя, когато на територията на днешен Ловеч се помещава римска станция, наречена „Президиум“. През 1187 година пред портите на „Хисаря“ е подписан мирният договор между България и Византия, с което се обявява независимостта на българската държава.
„Хисаря“ е една от последните превзети от османската империя крепости в България. Това става чак през 1446 година, с цената на масови разрушения.
Крепост Хисаря, Ловеч
Крепостна стена

20 February 2010

Музей в хижа Цепина

На връщане от крепостта Цепина влязохме в музея, който е в хижата със същото име. Има изложени материали и история за крепостта и региона. Постоплихме се и разгледахме.














12 February 2010

Варна, разходка от катедралата до историческия музей

Лятна разходка във Варна, 2009. Тръгваме от центъра пред катедралата. Вървим по посока Исторически музей Варна.
Катедрала "УСпение Богородично' - Варна


Етнографски музей Варна

Етнографският музей във Варна се намира на улица "Панагюрище",22. Близо до центъра. Поместен е във възрожденска къща строена 1860 година. На два етажа има експозиция на бит, поминък, традиции, празници и обредни ритуали от възрожденския период във Варна (втора половина на 19 век и началото на 20 век).
Стълбите, по които стигаме до входа на музея.


Храм “Успение на Пресвета Богородица” във Варна


Посетих храмът “Успение на Пресвета Богородица” във Варна през лятото на 2009 година. Намира се в центъра на града, на същата улица на която се намират и Римските терми на Одесос. Стар храм с история. Реставриран няколко пъти, устоял на промени и превратности в българската история.

08 February 2010

Пеликани в Зоопарк Варна 2009

Пеликаните са едни от най-големите птици живеещи днес на Земята. Имат уникални човки, долната част, на които се разтяга многократно и в нея могат да пренасят голямо количество храна.
Аз посетих зоосвят във Варна, август 2009, и не можех да спра да се любувам на тези красиви птици. Поне на мен са ми едни от любимите птици и това, че можех да съм до тях, дори погалих една, ме направи много щастлива...

Pelicans

01 February 2010

Клипове от Сурва 2010 в Перник

Чуйте и вижте как се гони злото от Перник. Звънци огласяха Перник два дни безспир. Потопете се в атмосферата, която цареше на празника Сурва 2010.

Сурва 2010 в снимки, Перник, част 1

Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва - 2010" в град Перник.
Моето пътешествие в снимки сред кукерите започва от тук. Това са фотосите, които успях да направя по време на моята обиколка на празника. В групите от различни населени места имаше много жени и деца, което прави силно впечатление на засилващата се традиция с всяка година. Разнообразие на маски, облекла, булки, стражари, попове и т.н.

Сурва 2010 в снимки, Перник, част 2

Групата от Батановци

Сурва 2010 в снимки, Перник, част 3

Групата от село Калища, община Ковачевци - атракция голяма...
В самото начало на своето представяне. Поне два часа ще чакат до изявата си пред журито в центъра. Тук са пред Историческия музей, от където тръгва шествието на всяка група.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...