27 September 2012

Скравенски манастир "Свети Николай", Скравена

Скравенски манастир"Свети Николай"
Скравенския манастир "Свети Николай"  се намира на 2 км  до село Скравена в  югозападното подножие на Лакавишки рид от Западния Предбалкан, на 6 км северно от Ботевград, на 50 км южно от Враца и на 60 км североизточно от София. Манастирът е разположен на хълм и се вижда ясно от главния път Е-79.


Пътя след моста на селото по посока каменоломната, извива надясно за манастира. Еднолентов е, асфалтиран и стигайки накрая му се озоваваме пред вратите (порти от старо време) на манастира.
Посрещат ни послушника на манастира и едно ловджийско куче, което търси кой да го погали.
Табела над вратата на портала
Влизаме в църквата, която е от 40-те години на миналия век. Палим по свещ. Изрично ни молят в църквата да не правим снимки. разглеждаме иконите и иконостаса, най-ценното на всеки храм. Говорим с послушника. Разказва ни, как само на големи празници идва свещеник да служи, иначе си стои самичък с кучето.
Отстрани на църквата расте вековно дърво, което е свидетел на някои събития от нашата история, но не говори...

Скравенски  манастир - вековното дърво, дъб на 520 години

Историята на манастира:
 "Скравенският манастир "Св. Николай Мирликийски" е основан по време на Втората българска държава, след което е разрушаван на няколко пъти и потъва в забрава. През 1938 - 1941г. са проведени разкопки на мястото на разрушения манастир и са открити основите на храм, който е бил опожарен и затрупан с пръст. При по-натъшното разкопаване на крилото на храма е открита и килия, в която e имало огнище, на което се предполага, че се е приготвяла храна за много хора. При разкопките били открити и шест скелета в различно положение. На 100-на метра от тези разкопки били открити основите и на друга църква, а към върха на хълма също има оброк, за който се смята че е издигнат върху основите на друга църква.
Сегашния Скравенски храм и част от килиите са построени през 1946г., върху разкопаните основи на старата църква. Огромна заслуга за градежа им, има монахинята Людмила, която посветила живота си на манастира и дълго събирала помощи за построяването му. След смъртта си през 1986г., монахинята е погребана под вековния дъб до църквата, а за Скравенската обител поема грижата свещеник Васил Делиев.
Скравенската църква е изографисана неотдавна с помощта на кмета на община Ботевград - Георги Георгиев, кмета на село Скравена - Иван Иванов и жители на споменатото село. Иконите и иконостасът са дарение от семейство Лесичкови от село Скравена. Празникът на Скравенския манастир се чества всяка година на на 9 май, а старият дъб, който е на 520 години, все още може да се види до църквата." (1)


Послушника на манастира ни изпраща с усмивка зад църквата под сянката на бука
Още може да видите:

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...