28 October 2014

Крепост "Калето", Смолян

Крепост "Калето", Смолян, местността Турлука
Началото на май 2014. Слънчево, но малко студено за този период. Дестинация крепостта "Калето", в местността "Турлука", край град Смолян. По пътя от Смолян за Пампорово и Снежанка има отбивка вдясно, която води към крепостта и манастир "Свети Мъченик Пантелеймон". Има табела. Пред входа за манастира, арката, има паркинг. Оставихме колата и тръгнахме в дясно от арката. До крепостта се върви около 10 минути пеша, ако не се спирате, за да снимате и да се радвате на природата около вас.

21 October 2014

Местността "Свети Спас", Перник, ранно-християнска църква

Местността "Свети Спас", Перник, ранно-християнска църква

Местността "Свети Спас" и ранно-християнската църква се намира в северното подножие на хълма Кракра, под крепостта  в град Перник.
В продължение на хилядолетия три църкви са надграждани една над друга. Най-ранната е от VI век. Върху руините през ХIV век местните хора вдигат нова църква, а края на ХІХ и началото на ХХ век на това място има параклис с името „Св. Спас”. Два пъти базиликата в местността "Свети Спас" е разрушавана от земетресения. Първото в края на VI век е било едно от най-разрушителните по нашите земи и е направило поразии чак до Гърция."


17 October 2014

Костенски водопад

Костенски водопад

Отново сме на път. Днес дестинацията е Костенския (Костенецки) водопад, който се намира  в  Рила планина, по течението на Стара река. Водопадът е на около 3 километра южно от село Костенец. Минаваме през град Костенец, след това село Костенец и продължаваме по пътя за Вили Костенец. Има паркинг, на който оставяме колата. Късметлий сме - вали хубав дъжд! Туристите не са много и можем спокойно да се насладим на водопада, макар и малко мокри.

14 October 2014

Черепишки манастир "Св. Успение Богородично"


Искърското дефиле, село Черепиш, Стара планина, река Искър, манастир - Черепишки манастир. Всичко в едно! Този манастир е свързан с името на цар Иван Шишман. Манастирът е многократно рушен и възстановяван. През годините на Възраждане е духовен и културен център. Приютявал е революционери, писатели. През 1797 година Софронийй Врачански намира тук убежище... 

07 October 2014

Манастир "Седемте престола"/ Осеновлашки манастир

Разполагаме с един ден за кратка разходка в близост до нас около 100 км. Избираме да посетим два манастира - Черепишки и Осеновлашки (Седемте престола). След като посетихме Черепишкия манастир се отправихме към Седемте престола минавайки през гара Елисейна и вървейки по Искърското дефиле и река Габровница посока село Осеновлаг (от тук името Осеновлашки манастир).
Спираме пред манастира. Има паркинг. Всичко е в зеленина, тъй като е средата на лятото, след дълъг дъждовен период. Поглеждаме към реката преди да влезем в манастира - река Габровница

03 October 2014

Музей на занаятите, Троян

Намираме се в Троян - красив старопланински град с богата материална и духовна култура на възрожденските майстори грънчари, горяни, медникари, ковачи, кожухари и калпакчии, с богата история и хубави хора.
В центъра на града се намира Музеят на занаятите. Сградата, в която влизаме, за да разгледаме музейните експозиции е строена в далечната 1881 година за училище.От 60-те години на миналия век е музей и днес всеки може да види наследството завещано ни от прадедите.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...