27 January 2014

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянски манастир, църква "Успение Богородично"
 Съдбата отново ни доведе тук след доста години в Троянски манастир "Успение Богородично". Още със слизането от колата виждаме, че има ремонтни дейности в манастира. Въпреки това е отворен за посещения. 

26 January 2014

Сурва 2014, Перник, XXIII фестивал на маскарадните игри

Сурва 2014, Перник. Маска от село Дроган, Радомир

Перник отново е изпълнен със звън на чанове и звънци. Изпълнен е с народ. Навсякъде има мирис на скара, вино и веселие. Празник е - Сурва 2014! За здраве, за берекет и за опазване на българските традиции!

24 January 2014

Скален параклис "Света Петка", Трън

Една от светините на България - скален параклис Света Петка в Трън. Пещера в скалите, която Света Петка е открила при бягането си от преследвачите на християнската вяра и е живяла известно време. Пазителя днес на църквата е бай Милчо, който е готов да отвори параклиса дори да отидете и през нощта. Разказва историята: "Светицата се заселила в пещерата над Трън през X век, след като дълго бягала от преследвачи. Те я гонили, защото проповядвала християнството. Хляб и диви плодове - с това се хранела светицата. Дълго обаче се чудела защо като пече хлябът, димът не се задържа в пещерата. Така открила изход от скалата към най-високата точка над днешния Трън. Един ден си омесила питка. Тъкмо отчупила първия залък, и чула тропот от конски копита. Разбрала, че това са преследвачите й, света Петка избягала през тайния вход. Когато неверниците влезли в пещерата, понечили да си откъснат от прясно опечения хляб, но тутакси питката се вкаменила. От този случай пещерата се превърнала в параклис на името на света Петка. Трън е приел светицата за своя покровителка и на нейния ден - 14 октомври, отбелязва своя празник. Сълзите на света Петка имат лечебна сила, вярват трънчани. Те капят близо до тайния изход. Бай Милчо ги събира в шишенца и ги раздава на хората да пръскат за здраве домовете си и да мият лицата си. На много хора, казва той, чудотворните сълзи помогнали." (изт:България)

22 January 2014

Снимки от село Дивля, общ. Земен, фото разходка

Село Дивля се намира в Югозападна България в община Земен.
Това село е известно с няколко неща:
1. Запазило е традициите на маскирането свързано с традицията кукери в България.
2. Павираните улици и майсторите, които са били тачени по цяла България заради майсторлъка в павирането.
3. Тук е живял и творил големият български художник Владимир Димитров Майстора (1025-1937).
Селото е на пътя за Одранишкия манастир и това беше повода да минем през него и да спрем за малко.
Елате с нас на фото разходката ни в Дивля!
Малкият павиран площад, село Дивля

21 January 2014

Одранишки манастир

Одранишки манастир "Свети свети Петър и Павел", село Одраница
Бяхме си обещали да се върнем на това красиво място, тъй като при предното ни посещение манастирът беше затворен. Красив и топъл октомврийски ден! Бягаме от града и отиваме в Ерулската планина, в която се е скътал Одранишкия манастир. Вратата е широко отворена. Посреща ни попа, млад мъж, който е готов да говори с нас и да споделя. Почти всичко си имат в манастира. Имат овощна градина, отглеждат и зеленчуци, имат птици и риба в рибарника. Манастира е почти независим. Макар, че яко няма посетители, тогава губи смисъла си. Реставриран след 2000 година в нови си облик привлича туристи. околността е приказна. През зимата, когато падне големия сняг, споделя попа, може със седмици да не мръдне от манастира. Но не се плаши от това, тъй като си има всичко.

20 January 2014

Фото разходка в село Горна Глоговица, община Земен

Центърът на село Горна Глоговица, магазин и етнографски музей
На път за Одранишкия манастир преминаваме през село Горна Глоговица, което се намира в Югозападна България, община Земен. Спираме се в центъра на селото, за да видим няколко неща от него.
Виждаме, че има етнографски музей. За съжаление се оказва затворен и нямаше информация кога работи. Обещаваме си да дойдем отново.

16 January 2014

Село Ярлово - фото разходка до лековитата вода и параклис "Света Петка"

село Ярлово, параклис "Света Петка"
Днес сме на гости в село Ярлово, което е разположено по южните склонове на Витоша и спада към  община Самоков. Селото се намира на 40 километра от София. Името Ярлово от турски означава "място на припек" и неговите склонове гледат към Рила планина. От тук минава река Палакария, която се влиза в река Искър. Още за името на селото "Произходът на името е старославянски. Образувано е от личното мъжко име Ярло (документирано през XVI в.) или Яро+ло. Самото Яро пък е запазено в личните имена Ярослав (XI в.), Яромир (XII в.), Яромила. Първоначално името е сакрално и с него се обозначава божеството Яровит, който е син на Сварог — богът на огъня." (Уикипедия).
Целта на нашето посещение е гостуване при приятели и посещение до параклиса "Света Петка" и лековитата вода в близост до него.

15 January 2014

Добринище - фото разходка

Град Добринище, кметство
Град Добринище се намира в планински район, на 850 м надморска височина и е заобиколен от три планини - Рила, Пирин и Родопите. На 6 км западно от Добринище се намира Банско. На 40 км южно от Добринище е разположен Гоце Делчев, разстоянието София - Добринище е 156 км. 
След като бяхме почивали в хотел "Орбел" два дни, преди да тръгнем към следващото пътешествие, решихме да се разходим за малко в Добринище. Оставихме колата близо до центъра и направихме няколко снимки от града.

12 January 2014

Каньона на водопадите, Смолян 2 част

Намираме се в каньона на водопадите край Смолян в резерват Сосковчето. Продължаваме по екопътеката, която минава над водопад Орфей.
Преминаваме дървен мост, за да се разкрият пред нас още красоти от района. Поглеждаме към скалите, които се извисяват над нас.

Каньона на водопадите, Смолян

Каньона на водопадите, водопад "Орфей"
Каньонът на водопадите се намира в Родопите, в резерват "Сосковчето" на 2 километра от Смолян.
От разговора ни със Здравко и Веско, по време на гостуването ни в хотел "Старата къща" Смолян в квартал Средок, разбрахме за каньона на водопадите, който се намира само на 2 километра от тяхната къща. Така тръгнахме по посока село Мугла. Хората от района знаят и ще ви кажат къде да се отбиете. Има няколко ориентира: изоставена автобаза, от която да тръгнете вдясно; малко заведение; малко по-нагоре изоставени рибарници и римски мост; беседка и изоставена вила. Именно тук е показано ясно с жълта табела посоката - от ляво на къщата...

05 January 2014

Исторически музей, Кърджали

Регионален исторически музей, Кърджали
******
Музеят е създаден през 1965 година за проучване, събиране, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство от района на Източните Родопи. Заема триетажна сграда, архитектурен паметник на културата, построена през 20-те години на ХХ век, първоначално предназначена за мюсюлманско духовно училище (медресе). 
През 80-те на ХХ век сградата е адаптирана за музей по проект на архитект Елена Кондева. Експозицията е открита през 1987 година и е разположена на 1800 кв. метра. Музеят съдържа над 50 хиляди артефакти, проследяващи живота в Източните Родопи от 6-то хил. пр. Хр. до началото на ХХ век, хронологично и тематично обособени в експозиции Археология, Природа, Етнология.(1)

04 January 2014

Хотел "Добрев", Кърджали

Семеен хотел "Добрев" се намира на 15 минути пеша от центъра на Кърджали, близо до парка. Имахме път към Кърджали и решихме да импровизираме с избора къде да пренощуваме. Като цяло хотелът става, но не за повече от една нощувка... Малко с гостоприемството не бяха добре. Собственикът имаше малко шефско поведение, не като към клиенти, а към подчинени....
Разположи ни в стая на втория етаж, входът ни беше откъм вътрешния двор с лятна градина, която е уютна, но беше празна и тясна... На етажа, на който бяхме разположени имаше две стаи, но с една обща баня,  некомфортно за клиента... Стаите и банята са с нормални размери...

Хотел "Фантазия", Хасково


Хотел "Фантазия", Хасково
Комплекс“Фантазия” е разположен в най-красивата и зелена част на Хасково – парк Кенана. Парк Кенана е един от най-хубавите и екологично чисти паркове на града заедно със свежият си въздух и красива гледка. Останал встрани от суматохата на идеалния център, само на 15 минути с кола, хотелът е едно изключително тихо и спокойно местенце, както за бизнес срещи и конференции, така и за удобен и приятен престой до сърцето на Хасково. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...