30 May 2009

Тъмно син бръмбар

Този тъмно син бръмбар снимах в Родопите, при паметника на Родопската шипка на 4 май 2009 година. Лазеше спокойно върху този камък.

28 May 2009

Рудозем

Град Рудозем се намира в Южна България, административен център на община Рудозем на Област Смолян.
Община Рудозем е разположена в Рило-Родопския масив и заема най-югоизточните части на Западните Родопи по долината на река Арда, река Чепинска и река Елховска. Включва площ в размер на 191.3 кв. кm. Граничи с общините Смолян, Мадан, Златоград, а на юг - с Република Гърция. В границите на община Рудозем са включени 22 населени места. Селищната мрежа е с подчертано дисперсен характер и почти равномерно разположение на населените места върху общинската територия, доколкото това позволяват природо-географските условия, конфигурацията на терена и ландшафта. Връзката между населените места в Общината, както и на община Рудозем с други общини и вътрешността на страната се осъществява единствено чрез шосеен път.
Родопите преди Рудозем

23 May 2009

Родопската Шипка - Алами Дере

RodopskataShipkaПаметникът "Родопската Шипка" се намира на връх Средногорец, на 10 км от град Смолян, до село Полковник Серафимово (до 1934 година селото носи името Алами дере, от турски-ябълка). Има голяма отбивка на пътя, на която всеки може да спре и да почете българските герои.
***
Паметникът представлява пресечена вдясно пирамида – пиедестал с изображение на ордeна за храброст и надписи с родолюбиво съдържание, свързана пряко с малък, добре решен естетически мавзолей – костница. Издигнат е в памет на загиналите в епичните боеве на 21 пехотен Средногорски полк през октомври 1912 година, предвождан от полк. Владимир Серафимов и довели до освобождението от турско робство на Средните Родопи по време на Балканската война.

22 May 2009

Река Арда - между Рудозем и Мадан

Пътят между Рудозем и Мадан е много красив. Движим се по поречието на река Арда. Тя ни съпътства до разклона на село Средногорци, където правим завой от реката и продължаваме към град Мадан. Върху реката има много въжени мостове, които поне мен, ме върнаха в едно забравено време. :)

21 May 2009

Мадан

Град Мадан се намира в област Смолян. От град Смолян се намира на 30 км и 270 км от столицата София. Разположен е в югоизточната част на Западните Родопи от двете страни на река Маданска, която се влива в река Арда. Градът е общински център с население близо 7000 човека. Приятно и спокойно градче, в което може да се почине на път за град Златоград.

Читалище "Иван Вазов" в Мадан и площада

Читалище

20 May 2009

Разходка в Златоград - Етнографски ареален комплекс

Град Златоград се намира в Средните Родопи, най-южната част на България (12 км от границата с Гърция), на 40,5 км от град Смолян и 37 км от град Кърджали. Това са двата града ,от които може да се стигне до Златоград. Моят маршрут е през Смолян. Идвайки от тази посока и влизайки в Златоград веднага се забелязва Етнографкия ареален комплекс (ЕАК). От към реката се вижда гледката на долната снимка. Пресичайки моста се разкрива дюкянът и старите калдаръмени улици.


19 May 2009

Златоград - центъра на града

След като се разходите в архитектурната част на Златоград е хубаво да стигнете и до същинския център на съвременния град. Ето няколко кадъра от него.
Общината и площада
Златоград-център

Етрополски водопад "Варовитец"

Този красив водопад се намира в етрополския Балкан, непосредствено под манастира "Света Троица". През различните сезони има различна красота. Около водопада се намират стари букове и не ти се иска да тръгваш.

Етрополски водопад

13 May 2009

Златоград - музей на съобщенията

В музея на съобщенията в град Златоград се намира единствената сбирка от този род в България. Музеят е създаден през 1987 година и се намира под управлението на Български пощи. Експозицията е разположена на 200 кв.м в реставрирана къща в ЕАК, обявена за паметник на културата. Съдържа много богат снимков материал и документи, касаещи историята и поминъка на града от създаването на първата българска поща. Има над 300 музейни единици: марки, стари телефонни и телеграфни апарати, фотоси, морзови апарати, кантари, ръчни пощенски теглилки, ведомост за заплати от 1913 г., пощенски трактове... Включва и документи, богат библиотечен архив, фотоархив.
Пощенският музей приема туристически и местни групи, работи и като редовна пощенска станция, която извършва всички видове услуги.

10 May 2009

Момчилова крепост, село Градът


Село Градът се намира в южните Родопи на 1050 метра надморска височина в община Смолян. Селото е известно с намиращата се в близост до него, високо в планината Момчилова крепост. Местните я наричат Градище. Отбивката за село Градът и крепостта, се намира на пътя между село Търън и град Смолян. Има табела водеща към село Градът. Започва едно живописно изкачване в планината. Пред нас е селото. Ето няколко снимки от него, преди да продължим към крепостта.

Общ изглед от село Градът

08 May 2009

Траянови врата

Крепостта "Траянови врата" се намира на няколко километра от град Ихтиман. Идвайки от София по магистрала Тракия, след бензиностанцията над Ихтиман има табела указваща пътя. Пътувайки по стария път има нова табела, която ви кара да завиете на ляво и да тръгнете навътре в планината към крепостта.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...